Ураган бушува в Карибско море. Ураганът Фиона удари югозападното крайбрежие на

...
Ураган бушува в Карибско море. Ураганът Фиона удари югозападното крайбрежие на
Коментари Харесай

Ураганът „Фиона“ причини наводнения, свлачища и катастрофални щети

Ураган бушува в Карибско море. 

Ураганът " Фиона " удари югозападното крайбрежие на Пуерто Рико, провокира свлачища, извади от строя електропреносната мрежа, а наводненията изровиха асфалт от пътищата, оповестява Асошиейтед прес, зцитирана от Българска телеграфна агенция.

Стотици хора бяха евакуирани или избавени на целия остров, до момента в който наводненията бързо се увеличаваха. Придошлите реки от кафява вода заляха коли, първите етажи на къщите и даже пистата на летището в южната част на острова.

Синоптиците обявиха, че бурята заплашва да изсипе " исторически " количества дъжд в неделя и понеделник, като в източната и южната част на Пуерто Рико е допустимо да паднат до 76 см.

" Щетите, които виждаме, са пагубни ", съобщи губернаторът Педро Пиерлуиси.

Бурята отнесе мост в централния планински град Утуадо, който съгласно полицията е бил инсталиран от Националната армия след урагана " Мария " през 2017 година Съобщава се и за огромни свлачища, при които водата е влачела огромни плочи от изтръгнат от пороя  асфалт и се е стичала в дерета.

По данни на Националния център за ураганите на Съединени американски щати в неделя вечерта " Фиона " е с център на 75 км югоизточно от Пунта Кана, Доминиканска република, с оптимални непрекъснати ветрове от 140 км/ч. Той се движи на запад-северозапад със скорост 17 км/ч.

" Лума ", компанията, която ръководи преноса и разпределението на електрическа енергия, съобщи, че неприятното време, в това число ветрове със скорост 120 км/ч, е нарушило преносните линии, което е довело до " спиране на електрозахранването на целия остров ".

" Фиона " връхлетя единствено два дни преди годишнината от урагана " Мария " - опустошителна стихия от четвърта категория, която се развихри на 20 септември 2017 година, унищожи енергийната мрежа на острова и аргументи гибелта на близо 3000 души, показва АП.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР